سهم اسرائیل در جشن تاجگذاری، جشن2500 ساله و جشن هنر | مقاله زیر به بررسی نقش رژيم صهيونيستى در جشن تاجگذارى شاه، جشن هنر شيراز و جشنهاى 2500 شاهنشاهى پرداخته است:
رژيم صهيونيستى و جشن تاجگذارى
تاجگذارى محمدرضا و فرح پهلوى در سال 1346 براى پر كردن خلاء جانشينى رژيم پهلوى صورت گرفت . از طرف ديگر رژيم صهيونيستى چون حامى دیگری جز شاه ايران نداشت در بزرگداشت چنين مراسمى تبليغ زيادى نمود و سعى كرد با اين اقدام نظام شاهنشاهى در ايران مستحكمتر از گذشته به حياتش ادامه دهد و در اين صورت اتحاد و همبستگى دو رژيم ادامه يافته و رژيم صهيونيستى در سايه قدرت محمدرضا و با استفاده از منابع گوناگون ايران بتواند به امنيت ملى رژيم صهيونيستى كمك نمايد، به همين دليل مطبوعات اسرائيل درباره اين جشنها قلمفرسايىهاى زيادى نمودند و سران رژيم صهيونيستى جشن گرفته و سخنرانى كردند و خوشحالى نمودند و هداياى گرانبهايى تهيه و تقديم شاه و فرح نمودند. در این رابطه سند ساواك به نقل از نشريات صهيونيستى مىنويسد:
«بهايىهاى اسرائيل در بيتالمقدس تاجگذارى شاهنشاه آريامهر را جشن گرفتند. وزير پست و تلگراف اسرائيل در اين جشن سخنرانى كرده و گفته است كه دولت وى تلگرام تهنيتآميزى براى اعليحضرت مخابره نموده و شلومو صليل از كارمندان عاليرتبه وزارت خارجه اسرائيل در اين جشن، ايران را به عنوان يكى از كشورهاى دوست اسرائيل معرفى كرده است - 18/8/1346»
ابوالفضل وكيلى ضمن مذاكراتى اظهار داشت: در بين روحانيون قم شايع است دولت اسرائيل دو پيكره از جمشيد جم و داريوش كبير به مناسبت جشنهاى تاجگذارى براى شاهنشاه فرستادهاند كه براى اين دو پيكره مبلغ چهار ميليون تومان ارزش تعيين شده و اين اقدام ثابت مىكند كه شاه و دولت ايران قلبا با اسرائيل هستند و پشتيبانى آنها از اعراب ظاهرى است،
در خبرى ديگر مطبوعات اسرائيل از تقديم هديهاى از طرف يهوديان ايران گزارش مىدهند. روزنامه اسرائیلی داوار درباره هديه يهوديان به شاه چنين مینویسد:
«يهوديان ايران به مناسبت روز تاجگذارى هديه جالبى به شاه ايران تقديم كردند. اين هديه لوحهاى است از طلاى ناب به وزن 56 كيلوگرم. در بالاى اين لوحه تصوير حضرت موسى كه دو لوحه ده فرمان او به دست دارد ديده مىشود و در وسط آن تصوير كوروش پادشاه ايران كه در دوران سلطنت خويش با يهوديان بسيار خوشرفتار بود حك شده و در زير آن تصوير خاندان سلطنتى ايران به صورت برجسته حكاكى گرديده است. محمدرضا شاه پهلوى، شهبانو فرح و والاحضرت وليعهد رضا در اين تصوير ديده مىشوند. در زير لوحه با حروف مزين به الماس چنين نگاشته شده است : هديه يهوديان ايران به شاهنشاه محبوب به مناسبت روز تاجگذارى. هزينه اين لوحه كه در پاريس ساخته شده بر 5/2 ميليون تومان (يك ميليون ليره اسرائيلى) بالغ گرديده است. روزنامههاى ايران كه به مناسبت روز تاجگذارى شمارههاى مخصوص انتشار دادهاند مىنويسندكه هديه يهوديان ايران گرانبهاترين هديهاى بوده كه به مناسبت تاجگذارى به شاه تقديم شده است.(نيسان شموئلى)
عناصر يهودى ـ صهيونيستى داخل نيز فعالانه در تدارك جشن شركت نمودند و پيام دادند و جشن گرفتند و برنامههاى گوناگونى در سراسر كشور اجرا كردند و هديهاى اختصاصى به فرح تقديم نمودند؛ سند جشن تاجگذارى در اين زمينه مىنويسد:
«تابلوى مشهورى براى هديه به شهبانوى عاليقدر و هنرشناس و هنرپرور ايران تهيه شده است. اين تابلو اثر«اوژن بودن» نقاش مشهور فرانسوى قرن گذشته است كه در سال 1875 كشيده شده است.
روزنامه «داوار» رژيم صهيونيستى نيز از شركت گروه رقص حيفا در مراسم تاجگذارى و اجراى برنامه خبر داد. این روزنامه در تاریخ 27/10/1967 نوشت:
«دسته رقص گروهى شهردارى حيفا روز سهشنبه اين هفته براى شركت در مراسم تاجگذارى شاه ايران عازم تهران گرديد. به دنبال تقاضايى كه از تهران دريافت شد وزارت خارجه تصميم گرفت گروه رقص حيفا را به عنوان نماينده اسرائيل براى شركت در اين مراسم به تهران اعزام دارد....»
***
اسرائيلىها در جشن هنر شيراز
اسرائيلىها كه خود را وقف حمايت و تعريف از رژيم و سياستهاى آن كرده بودند، در جشن هنر نيز شركت نمودند و به تعريف و تمجيد از آن پرداختند و آن را نشانهاى از علاقه فرح به هنر دانستند. سفير اسرائيل در اين زمينه مىنويسد:
«شهبانو فرح با برپايى جشنوارههاى هنرى كه هر دو سال يك بار انجام مىشد، هنرمندان و هنرشناسان كشور، به ويژه جوانان را برمىانگيخت به گسترش هنر ناشكفته ايرانى دست يازند تا زمينهاى براى جوشش و شگفتىهاى نيروهاى جوان گردد. ژرفنگرى در كاربرد و پيشينه سازها و آوازها، نگارگرىها (نقاشىها) و نمايشها گوشههايى از اين نگرش گسترده بود كه هر از گاهى هنرمندان يا كارشناسان اروپايى نيز با پارهاى همكارىها فراخوانده مىشدند. در تكهاى از نمايشى كه در يكى از اين جشنوارهها به نمايش درآمده بود و هنرمندان نيمهبرهنه پايكوبى مىكردند، با واكنشهاى خشمگينانه گروهى از كيشمداران روبرو شدند. در سومين جشنواره هنر شيراز، گروهى از هنرمندان گيلانى، آذرى، قوچانى، بختيارى به رهبرى ريناشارت رقصهاى زيباى بومى اين تكهها از خاك ايران را نمايش دادند كه بازتاب گسترده آن به رسانههاى گروهى كشور كشيد. ولى نگارندگان گزارشها در شناسايى اين رهبر چيرهدست كوتاهى كردند كه كوشيدم آنها را از مليت اسرائيلى وى آگاه نمايم (رينا عروس موشه شارت نخستين وزير خارجه و نخستوزير پيشين اسرائيل بود.)
***
اسرائيل و جشنهاى 2500 شاهنشاهى
يكى از رويدادهاى دوران محمدرضا پهلوى، برگزارى جشنهاى 2500 ساله بود. اين جشن كه به اصطلاح به مناسبت دو هزار و پانصدمين سال پادشاهى كوروش در تختجمشيد برگزار شد، هزينههاى هنگفت و پيامدهاى گوناگونى را دربرداشت و اين در حالى بود كه بسيارى از مردم در فقر و گرسنگى به سر مىبردند. در اين جشن، بيست پادشاه و امير عرب، پنج ملكه، 21 شاهزاده، شانزده رئيس جمهور، سه نخستوزير، چهار معاون رئيس جمهور، و دو وزير خارجه، از 69 كشور شركت كردند. مراسم جشن در نهايت گشادهدستى و اسراف انجام گرفت و هزينه آن بيش از دويست ميليون دلار برآورد شد. متأسفانه، زمانى كه ميليونها دلار صرف هزينه خريد و ارسال مشروب، گل و غذا از اروپا شد و مهمانان جشن در تختجمشيد، جگرغاز و خاويار مزهمزه مىكردند، هزاران ايرانى در ايالات سيستان و بلوچستان، و حتى روستاهاى فارس گرسنه بودند. اما جشن اينچنينى با پيشنهاد اسرائيلىها برنامهريزى و اجرا گرديد.
تدى كولك مديركل نخستوزيرى و رئيس اتحاديه توريستى دولت اسرائيل، به رياست هيئتى اسرائيلى به عنوان برنامهريز، برگزيده شده بود. وى به همراه دو نفر ديگر بنا به دعوت اسداللّه علم ـ نخستوزير ـ روز 4 مرداد 1341 به تهران عزيمت كردند و پس از ده روز توقف در ايران و چند بار ملاقات و مذاكره با علم، روز 14 مرداد به اسرائيل بازگشتند. در اين سفر كولك با گردانندگان جشنهاى 2500 ساله نيز همكارى زيادى داشت. وى توصيه كرد كه ضمن تأسيس هتلها، جادههاى جديد و وسايل نقليه مدرن در تخت جمشيد ايران، با واقعه مهمى مطرح شود تا نظر خارجيان را به اين تسهيلات جديد جهانگردى جلب كند.
اسرائيلىها مبناى تبليغات خود را براى نفوذ بيشتر در ايران بر زنده نگهداشتن نام كوروش متمركز كرده و دستگاه پهلوى نيز علاقمند به طرح اين موضوع بود تا همرديف پادشاهان باستانى از جمله كوروش قرار گيرد. كنگره بينالمللى يهود، كميتهاى براى اداره فعاليت جهانى يهود برنامهريزى نمود و اقدامات مختلفى انجام داد. اسرائيل در اين جشنها فعال بود و نت آهنگ كوروش، مخصوص جشن 2500 ساله توسط عزرا كيا ـ آهنگساز اسرائيلى ـ ساخته شد تا هنگام جشن نواخته شود. سند وزارت امورخارجه در اين زمينه مىنويسد:
«از وزارت امورخارجه اسرائيل خواسته شد كه يك نسخه از نت آهنگ مزبور را تهيه و در اختيار اينجانب بگذارند. تا براى ارسال به شوراى مركزى جشنهاى شاهنشاهى ايران از وزارت خارجه فرستاده شود. اينك بهطورى كه از وزارت امورخارجه اسرائيل اطلاع مىدهند، سازنده آهنگ مزبور اظهار مىدارد اين آهنگ را كه با مراجعه به اسناد تاريخى و با زحمت بسيار براى جشن دو هزار و پانصدمين سال پادشاهى كوروش تهيه و در اينجا به ثبت رسانده است، مايل نيست قبل از موقع آن را منتشر سازد. ولى معهذا حاضر است اگر دعوتى از او و ارگستر پنجاه شصت نفرى او بشود، با كمال ميل به تهران مسافرت كرده و آن را براى ايرانيان نيز اجرا نمايند.»
مجله لبنانى العياد نيز مدعى شده كه كميته امنيتى جشن 2500 ساله توسط اسرائيلىها اداره مىشد.منبع:زنان دربار به روایت اسناد ساواک، فرح پهلوی، مرکز بررسی اسناد تاریخی، برگرفته از مقدمه کتاب این مطلب تاکنون 10290 بار نمایش داده شده است. |
|
|
|