ماهنامه الکترونيکي دوران شماره 54   ارديبهشت ماه 1389
 

 
 

 
 
   شماره 54   ارديبهشت ماه 1389


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
اصطبل ساواك در نيويورك

در سال 1355 هجري شمسي ملك بزرگي توسط يك ايراني در شهر نيويورك خريداري شد تا در آن ساختمان‌سازي شود. در آن زمان گفته شد ايراني مذكور ملك مورد نظر را براي احداث يك مركز بزرگ لبنياتي خريداري كرده است. بعد گفته شد اين ملك قرار است به يك مزرعه تبديل شود كه در داخل آن يك اصطبل بزرگ ساخته شود. حتي گفته شد كه اين پروژه توسط تعدادي از ايرانيان مقيم نيويورك خريداري شده است.
گزارش متفاوت بعدي حكايت از آن مي‌كرد كه در زمين مورد نظر قرار نيست كه اصطبل ساخته شود بلكه بناست يك گاوداري بزرگ احداث شود كه دست‌كم 200 گاو شيرده در آن نگاه‌داري شود حتي طول و عرض و مشخصات اين گاوداري نيز اعلام شد.
در مرحله بعد مشخص شد كه نام ايراني يادشده كه ملك مذكور را خريداري كرده منصور رفيع‌زاده است كه به‌عنوان «وابسته» در نمايندگي دائم ايران در سازمان ملل متحد خدمت مي‌كند. اين گزارش‌هاي ضد و نقيض موجب شد كه مردم به ويژه ايرانيان مقيم نيويورك به اين پروژه ظنين شوند و آن را اسرار‌آميز و مشكوك تلقي نمايند. تا اينكه دو روزنامه پر تيراژ آمريكايي در گزارشهاي جداگانه‌اي اسراري را از اين پروژه مرموز را كه ظاهراً تلاش مي‌شد ابعاد آن فاش نگردد، انتشار دادند روزنامه «هرالدتربيون» در شماره 23 نوامبر 1976/2 آذر 1355 گزارشي را در صفحه اول خود به چاپ رساند تحت عنوان «چرا ايرانيان اقدام به ساختن اصطبل بزرگ در نيويورك مي‌كنند» اين گزارش فاش كرد كه سازنده زمين يادشده، نماينده ساواك در نيويورك است و پروژه وي نيز چيزي جز زندان مخفي نيست كه قرار است كساني كه «منحرفين ايراني» ناميده مي‌شوند در آن زنداني شوند. بهتر است به جاي توضيح بيشتر ترجمه گزارش هرالدتريبون را كه به قلم «جك اندرسون» به رشته تحرير در آمده است باهم بخوانيم:
صاحب زمين 420 در «بون ويل» نيويورك مي‌گويد در نظر دارد بزرگترين مركز لبنياتي را احداث كند ولي بين مردم شايع شده كه اقدامات اسرارآميزي در اين منطقه صورت مي‌گيرد. اين مزرعه توسط گروهي از ايرانيان ساخته مي‌شود كه بعضي از آنها حتي قادر به تكلم به زبان انگليسي نمي‌باشند. شركتي كه مزرعه يا اصطبل را دارا مي‌باشد به نام «شركت منصور» است و سهامدار عمده آن هوشنگ تهراني 37 ساله و داروساز بوده كه اخيراً زمين‌هاي خود را در تهران فروخته تا بتواند سهامدار اين مزرعه شود. اما كسي كه مسئوليت جمع‌آوري سرمايه‌گذاران ايراني را برعهده دارد. يعني منصور رفيع‌زاده رئيس دفتر نمايندگي سازمان امنيت ايران در نيويورك است اين همان شخصي است كه كار اصلي‌اش مراقبت از ايرانيان مقيم نيويورك است.
روزنامه «يوتيكا» نيز در گزارشي تحت‌عنوان «صاحب اصطبل بون ويل، نماينده ساواك ايران است» چنين مي‌نويسد:
منصور رفيع‌زاده پشت تلفن‌خانه‌اش در «فرانكلين ليك» گفت: شايع شده كه بناست در اين اصطبل، زندان و سلول بسازيم كه محصلين منحرف ايراني مقيم آمريكا را در آن زنداني كنيم. رفيع‌زاده به كلي منكر اين شايعه شد كه مأمور ساواك در آمريكا است و تصريح كرد كه وابسته سفارت ايران در سازمان ملل است اما به دو سؤال حاضر نشد پاسخ دهد يكي آنكه به‌عنوان وابسته سفارت ايران در آمريكا به چه كار مشغول است و دوم آنكه نماينده ساواك ايران در نيويورك كيست؟
منبع:
بدون شرح به روايت اسناد ساواك مركز بررسي اسناد تاريخي
صفحات 364، 365، 368 و 369

این مطلب تاکنون 3747 بار نمایش داده شده است.
 
     استفاده از مطالب با ذکر منبع مجاز مي باشد.                                                                                                    Design: Niknami.ir