حرمسرای ناصرالدين شاه منشاء كشف حجاب | در ايران تغيير در پوشش ظاهري به تأسي از اروپا نخست از حرمسراي ناصرالدين شاه آغاز شد و آنگاه به ديگران سرايت كرد. مسافرت ناصرالدين شاه به اروپا و مشاهده بالرينهاي پترز بورگ در روسيه كه شلوار بافتهاي چسبان و نازك به تن ميكردند و جامه بسيار كوتاهي روي آن پوشيده، و روي انگشت پا ميرقصيدند؛ شاه را بر آن داشت تا زنهاي حرم را به اين لباس درآورد، و از آنجا كه مد لباسهاي دارالخلافه همواره از اندرون شاه صادر ميشد، ابتدا به شاهزاده خانمها و زنان اعيان و بعد به سايرين سرايت كرد. يكي از اين شاهزاده خانمها، تاجالسلطنه دختر ناصرالدين شاه است كه از پيشگامان تفكر كشف حجاب در ايران محسوب ميگردد. وي در زمرة کسانی است كه از وضعيت موجود زنان زمانه خود شكايت داشتند؛ خصوصاً از اينكه راه ترقي و سعادت را به روي تمام زنها مسدود نموده و اين بيچارگان را در منتهاي جهل و بياطلاعي نگاه داشته بودند. تاجالسلطنه مسبب تمام عيوب و مفاسد اخلاقي، كه در مملكت توليد و نشر شده بود را عدم علم و اطلاع زنها ميداند و عامل اين عدم علم زنان را نقاب و حجاب معرفي ميكند : «هزارها مفاسد اخلاقيه از همين روي بستن زنها در اين مملكت نشر داده شده است» تاجالسلطنه پس از مدتي با تشويق معلمش به عقايد طبيعيون متمايل شد. در اين زمينه مينويسد :
«اول كاري كه كردم تغيير لباس دادم، لباس فرنگي، سربرهنه، در حالتي كه هنوز در ايران زنها لباس فرم قديم را داشته. پس از لباس، ترك نماز و طاعت را هم كردم، زيرا كه ... با آستينهاي تنگ لباسهاي چسبيده وضو ساختن و نماز كردن مشكل بود».
هرچند وي، بعدها از اين نوع نگرش خود اظهار ندامت و پشيماني كرده است. اما، آنچه تا به اين حد نگرش تاجالسلطنه را دگرگون كرده بود، آن است كه وي در حال و هواي مشروطيت در ايران رشد كرد و چندان هم دور از ذهن نمينمايد كه با آن تربيت درباري به طرفداري از آزادي و مساوات زنان با مردان كه در اين زمان خاص محافل روشنفكري است، بپردازد. منبع:مهدي صلاح ، كشف حجاب ، موسسه مطالعات و پژوهشهاي سياسي، 1384، ص 92، به نقل از: خاطرات تاجالسلطنه، به كوشش خانم دكتر منصوره اتحاديه و آقاي سيروس سعدونديان این مطلب تاکنون 2310 بار نمایش داده شده است. |
|
|
|